Szója

Szója

A szójabab (Glycine max) vagy egyszerűen szója, Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú, egynyári haszonnövény. Neve a japán sóju (醤油, しょうゆ) - szójaszósz jelentésű szóból ered. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet azonban nem a hüvelyesek, hanem az olajos magvak közé sorolja, mert ez a legfontosabb olajnövény. A világ mezőgazdasági termelőterületének 6%-át vetik be vele, amelyen 2010-ben 265 millió tonna termett.

A szójabab körülbelül 18% olajat és 35% fehérjét tartalmaz. A kipréselt olaj 95%-át étolajnak dolgozzák fel. Az olajtalanított szárazanyag 98%-át az állattenyésztés használja fel takarmányozási célra. Lábasjószágok élelmezése mellett a iparszerű haltenyésztés alaptakarmánya is. Csupán a szójabab 2%-a kerül emberi fogyasztásra. (Wikipedia)

Szójabab az allergiás reakciók 90%-ért felelős 8 fő ételallergén közé tartozik. Nagyon széleskörűen használják az élelmiszeriparban és rejtett allergénként is jelen van sok feldolgozott élelmiszerben. A fermentált szója termékek mint a szójaszósz és miso sokkal kevésbé allergizálnak mint a szójatej és tofu. Ennek ellenére a szója allergiásoknak a szóját minden formában kerülniük kell. A szója elterjedtsége miatt ez érthetően jelentős életminőség romlást tud okozni az érintetteknél.

A különböző bejutási módoknak, a bejutott mennyiségnek, a feldolgozottság mértékének és az adott szójafehérje fizikai-kémiai tulajdonságainak megfelelően három különböző szója által kiváltott allergiás reakciót különböztethetünk meg.

  1. A korai emésztőrendszeri és bőrön keresztüli érzékenyítődés, mely általában a stabil tárolási fehérjékkel szemben ( Gly m 5, 6, és 8) történik meg, és klasszikus ételallergiát, anafilaxiát válthat ki. Elsősorban fiatal életkorban történik meg, felnőttkorban új allergizálódás ritka. A hüvelyesekkel ( földimogyoró, borsó, bab stb) való keresztallergia gyakran létrejön.
  2. A fő nyírfa allergén a Bet v 1 és a szója PR 10 családba tartozó allergénje a Gly m 4, 70%-s egyezőséget mutat, így a keresztallergia kialakulása nagy. Ez a típusú allergia általában az orális allergia szindróma tüneteit ( ajak, nyelv és szájpad viszketés enyhe torokkaparás) mutatja, súlyos allergiás reakciót nagyon ritkán vált ki. Közép és Észak Európában a nyírfa allergia elterjedtsége miatt ez a leggyakoribb szója allergia típus. 
  3. A feldolgozatlan szójabbal foglalkozók között, a héj allergénekkel (Gly m1, Gly m 2 ) szemben alakulhat ki kontakt ekzema. Ez hasonlóan búzánál kialakuló bőrgyulladáshoz, tipikus foglalkozási betegség..

Szójaallergia esetén kerülendő ételek

  • Szójabab
  • szója fehérje
  • szójaszósz, mártás
  • Edamame bab
  • Miso
  • Natto - japán nemzeti étel, nyers szójabab
  • Tofu
  • Tamari - szójaszósz fajta
  • Tempeh - fermentált szója, Indonéz étel

Az alábbi ételekben rejtetten, nem várt módon előfordulhat szójafehérje.

  • Ázsiai konyha
  • Sütőipari termékek
  • Konzerv húsok, tonhal konzerv
  • Feldolgozott húsok
  • Magas fehérje tartalmú energiaszeletek
  • csecsemőtápszerek

Forrás: FAACT.org