Szezám és egyéb magok

Szezámmag

A szezámmag a 9 leggyakoribb allergén közé tartozik. 2023.január elsejétől az Amerikai Egyesült államokban is felkerült az élelmiszereken kötelezően feltüntetendő összetevők listájára. Szerencsére az EU-ban, a 2011. október 25 -n kiadott szabályozás már akkor kötelezővé tette a csomagoláson való feltüntetését. A szezám emészthető magjai előfordulnak a  a pékárukban, salátákban, öntetekben és az ázsiai konyha legkülönfélébb élelmiszereiben is.  gyakorisága az utóbbi években erősen növekszik. Ugyanakkor ahol fogyasztása mindig is gyakori volt pl. Izrael a szezámmag allergia az egyik leggyakoribb allergia. A tolerancia kialakulásáról, a kinövésről pontos információink még nincsnek, de alacsonynak látszik az eddigi vizsgálatok alapján.

A szezámmag allergia tünetei az enyhétől a súlyos anafilaxiáig terjedhetnek. Mindenképpen tartson magánál a szezámallergiás egyén két darab adrenalin injekciót.

Keresztallergia mind a földimogyoróval mind pedig a diófélékkel szemben kialakulhat.

Szezámmag az ételekben

A szezámmag elkerülése a súlyos anafilaxiás reakció megelőzése céljából nagyon fontos. Az alábbi közel sem teljes lista a szezámmag lehetséges elnevezéseit és előfordulásait mutatja.

  • Szezám olaj, Gingelli olaj, Gingelly
  • Szezámsó, Gomasio
  • Halvah - Indiai édesség
  • Szezám liszt
  • Szezám paszta
  • Sesamol
  • Sesamum indicum
  • Sesemolina
  • Sim sim - Arab étel
  • Tahini, Tahina, Tehina
  • Til - Szezámmag

Lehetséges egyéb előfordulása:

  • Ázsiai konyha
  • Pékáruk
  • gabonapelyhek, műzlifélék
  • Chipsek
  • Mártások, szószószok
  • falafel
  • Hummus
  • Ízesített rízs, tészta, rizottó, kebab,
  • Goma-dofu. Japán desszert
  • Gyógynövényes termékek, italok
  • margarin
  • feldolgozott húsok, kolbászok
  • Energia és protein szeletek
  • Snak féleségek
  • Sushi
  • Tempeh
  • Török sütemények
  • Vegetáriánus burgerek